Alles wat een stratenmaker in zijn bus heeft. Of ben je geen stratenmaker, maar ga je toch een straatje leggen, of oprit, of terras. Van der Hoek Technische Groothandel staat voor je klaar met producten én advies. In deze blog zullen we je het een en ander uitleggen, maar aarzel je of heb je vragen? Neem dan contact met ons op, want wij staan voor je klaar!
Voorbereiding
Begin met een goede voorbereiding. Zorg voor een paar goede kniebeschermers en handschoenen. Draag veiligheidsschoenen voor het geval er zware stenen op je voeten vallen. Én, zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je stenen gaat knippen of verzagen.
Ontwerp
Heb je een ontwerp gemaakt? Zorg dat je duidelijk weet hoe de indeling is. Zet dit af met paaltjes om de hoogte voor het straten te bepalen. Deze plaats je aan de buitenrand van het te bestraten oppervlak. Via deze paaltjes kun je ook goed het afschot bepalen om te zorgen dat het water goed kan weglopen.
Ondergrond
De ondergrond voor het straten moet ongeveer 3 tot 5 centimeter dik zijn. Dit kan de eventuele dikteverschillen opvangen en moet voor het straten goed worden aangetrild met een trilplaat. Daarna kun je de ondergrond goed vlak maken met een egaliseerder of met een lange waterpas of lat.
Aanleggen
Het echte werk kan beginnen. Je voorbereiding is gedaan en nu kan je aan de slag met de stenen of tegels gaan leggen. Zorg ervoor dat je een goede straathamer, rubberen hamer en steenknipper bij de hand hebt. Of je gaat straten met een voeg en of je de tegels horizontaal of verticaal legt is aan jezelf. Bekijk goed hoe de ruimte is en of het door een bepaalde manier van leggen bijvoorbeeld een ruimtelijk beeld geeft of niet.
Afwerken
Bekijk goed welk soort stenen je hebt gebruikt. Niet alle soorten bestratingen kun je aantrillen. Sierbestrating zal met een trilplaat bijvoorbeeld flink kunnen beschadigen, dus hoef je enkel met een rubberen hamer goed vast te slaan. Voor kleine voegen op paden of terrassen kun je zilverzand gebruiken en voor je oprit kun je de voegen dichtvegen met brekerzand. Pas als er geen kieren meer zichtbaar zijn ben je klaar!
Een applaus voor jezelf! Want je bestratingsklus is geklaard!