Zeg je moderne buitenzonwering, dan zeg je screens. Screens zijn een vorm van buitenzonwering waarbij je de strakke, luxe look van je woning behoudt en toch geniet van de zonwerende en isolerende werking van een zonneluifel. Dankzij de unieke weving van de stof kun je door de stof heen naar buiten blijven kijken. Van buiten naar binnen kijken kan echter niet, waardoor je geniet van optimale privacy.
Allereerst: wat zijn solar screens?
Dankzij nieuwe technologieën kun je tegenwoordig ook kiezen voor solar screens op maat. Dit zijn screens op zonne-energie, waarbij er een zonnecel in de motor verwerkt is. Deze zonnecel zet zonlicht (en vaak is ook daglicht al voldoende!) om in energie, waarmee de motor kan draaien. Met een bijgeleverde afstandsbediening kun je de screens op een afstand openen en sluiten. En dankzij de ZIP-technologie kunnen jouw nieuwe screens ook nog tegen een stootje.
Wat wil je nog meer, zou je denken? Nou: een hele eenvoudige montage! En wij leggen je uit hoe dat zit.
Je solar screens monteren: het begint met een waterpas
Het fijne aan solar screens is dat de energie verwekt wordt door de zonnecel. Dat betekent dat er dus geen stopcontact en dus ook geen stroom meer aan te pas hoeft te komen. Je hoeft dus geen draden meer te trekken om de screens aan te sluiten op een stopcontact. Het is een kwestie van monteren aan de buitenzijde van je ramen en klaar is kees. Oké, er komt misschien wat meer bij kijken. Maar de montage is een klusje die binnen een uurtje geklaard is.
Het belangrijkste bij screens is dat deze waterpas hangt. Afhankelijk van de grootte van je nieuwe solar screens geeft de leverancier je vaak advies over de te boren gaten. Gebruik altijd een waterpas, zodat je zeker weet dat je screens strak opent en sluit. Als je nieuwe screens ook maar iets schuin gemonteerd zijn, kan de stof scheef oprollen en uitrollen, waardoor de stof gaat beschadigen.
Je ZIP zijgeleiders plaatsen
Als de bovenbak inmiddels gemonteerd is, is het belangrijk dat de zijgeleiders goed gemonteerd worden. Deze geleiders zorgen ervoor dat de screens mooi strak hangen. Ook dit is in principe met een aantal gaatjes boren geregeld. Maar ook hier moet de waterpas weer geraadpleegd worden. Want als een van de zijgeleiders niet waterpas gemonteerd is, zal de stof schuin lopen, wat geen mooi gevolg heeft voor de uitstraling van je solar screens.
Vooral bij oude huizen kan het voorkomen dat een muur iets schuin loopt. Screens specialist Ekstravert ziet dat dit vaak genegeerd wordt. Zonde! Zij adviseren om in dit soort situaties voor opvulringen te kiezen, waarmee je de muur en daarmee het oppervlakte om de screens op te monteren, waterpas maakt. Dit zorgt ervoor dat de screens goed en recht geopend en gesloten worden.