Leg jij zelf je nieuwe vloer in je woning?

Veel mensen richten hun huis graag op een leuke en sfeervolle manier in. Dat betekent dat je de laatste trends volgt en probeert bepaalde elementen in je woning op elkaar af te stemmen. Het eindresultaat is vaak mooier wanneer meubels, accessoires en bijvoorbeeld de vloer goed op elkaar afgestemd zijn. Een nieuwe vloer in je huis leggen is echter een flinke klus. In een aantal gevallen kun je dat zelf, maar soms is het handig om hier hulp bij in te schakelen. Leg jij je nieuwe vloer zelf in je woning?

Zelf je vloer leggen

Je nieuwe vloer zelf leggen vereist wel wat kennis en kunde. Het verschilt per vloersoort hoeveel tijd je kwijt bent met het leggen van een vloer. Een laminaatvloer is in veel gevallen prima zelf te leggen. Wel ben je hierbij afhankelijk van het type laminaat, en de vorm van de kamer. Een kamer die helemaal vierkant is, is namelijk wat makkelijker te voorzien van een laminaatvloer dan een ruimte die vol met hoekjes en bochten zit. Let bij het aanleggen van een laminaatvloer dat je de ondervloer strak onder je laminaat legt. Als hier oneffenheden in komen, kan het gebeuren dat je vloer niet helemaal waterpas komt te liggen.

Vloerenspecialist inschakelen

Bij een aantal andere vloersoorten kan het erg handig zijn om de hulp van een vloerenspecialist te vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leggen van een nieuwe gietvloer. Een gietvloer is een vloersoort die letterlijk in verschillende lagen over elkaar heen gegoten worden. Het materiaal wat gegoten wordt dient secuur geprepareerd te worden en de tijd om de lagen te laten uitharden komt erg nauwkeurig. Een vloerenspecialist doet dit veel vaker, en kan je hierbij dus helpen. Ga er wel vanuit dat het leggen van een gietvloer niet in een dag afgerond kan worden, in verband met het uitharden van de verschillende lagen.

Welke vloersoort je ook kiest, maak altijd een goede afweging of je hulp van een specialist kan gebruiken. Het laatste wat je wil is namelijk dat je er zelf mee aan de gang gaat, maar dat je er achteraf achter komt dat de vloer niet helemaal goed gelegd is.

1 reactie

  1. In mijn vorige huis had ik voor het leggen van het laminaat een ‘handige oom’ ingeschakeld. Het resultaat was een krakende vloer. In onze nieuwe woning besteden we dit soort dingen uit. We gaan dit keer voor een gietvloer met het oog op de voordelen van onderhoud en installatie van vloerverwarming. En dat moet toch echt door een vakman worden aangelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *